ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞININ FAYDALARI

 

.

Üzüm çekirdeği yağı faydaları

 

Üzüm, asmagiller familyasından Vitis cinsini oluşturan ve dünyada kültürü yapılan en eski meyve türlerinden biridir. (*) Dünyada 15.000’den fazla üzüm çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de 1.200’e yakın üzüm çeşidi bulunmaktadır. Türkiye üzüm üretiminde dünyada 6. sırada yer almaktadır. Ege Bölgesi başta olmak üzere Marmara ve İç Anadolu bölgelerinde üzüm yetişmektedir. Üzümün kendisinden, çekirdeğinden, sapından ve yaprağından ayrı şekillerde ve formlarda yararlanılmaktadır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Elde Edilir?

Olgunlaşmış üzümlerin çekirdeklerinin çıkartılması sonrasında soğuk sıkım yöntemiyle üzüm çekirdeği yağı elde edilmektedir. Bitki yağlarının nasıl elde edildiği ile ilgili daha detaylı bilgiler için “Bitki Yağları Elde Yöntemleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.


Üzüm Çekirdeği Yağının FaydalarıÜzüm çekirdeği yağı nasıl kullanılır

  • • Üzüm çekirdeği yağı antienflamatuvar, antimikrobiyal ve sitotoksik etkilere sahiptir.(1)
  • • Kötü kolesterol olarak bilinen LDL’yi azaltırken, iyi kolesterol olarak bilinen HDL’yi artırmaya yardımcıdır.(2)
  • • Üzüm çekirdeği yağı anti-enflamatuar etkiye sahiptir.(3)

 Üzüm çekirdeği yağının yapılan bilimsel araştırmalarla birçok faydası kanıtlanmıştır. Daha fazla bilgi almak için üzüm çekirdeği yağının faydaları ile ilgili bilimsel araştırmalardan faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.

  Üzüm Çekirdeği Yağının Kullanım Alanları Nelerdir?

Üzüm çekirdeği yağı gıda ve kozmetik sektörlerinde yerini almaktadır. Mayonez yapımında, salata soslarında, ot veya baharatların yağ infüzyonları için kullanıldığı gibi waffle ve krep gibi fırınlanarak yapılan ürünlerin lezzetlerini uzun süre korumaları için üzüm çekirdeği yağı kullanılmaktadır.

Kozmetik alanında nemlendirici kremlerin içerisinde, güneş kremlerinde üzüm çekirdeği yağı kullanılmaktadır.

Üzüm Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır?

Üzüm çekirdeği yağını vücudunuzun ihtiyaç duyduğu bölgeye birkaç damla damlatarak kullanabileceğiniz gibi diğer bitkisel yağlarla karıştırarak veya cilt kremlerinin içine damlatarak da kullanabilirsiniz.

 

 

 

Kaynakça

  1. 1.Nutr Metab Insights. 2016; 9: 59–64.
  2. 2.David T. Nash, Stephen D. Nash, William D. Grant. Grapeseed Oil, A Natural Agent Which Raises Serum HDL Levels. Journal of American College of Cardiology, Vol. 21, No. 2, February 1993:318A
  3. 3.Maier T, Schieber A, Kammerer DR, Carle R (2009). Residues of grape (Vitis vinifera L.) seed oil production as a valuable source of phenolic antioxidants. Food Chemistry

112: 551–559.

* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR