BİTKİ YAĞLARI ELDE ETME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

"Distilasyon, tarihi antik çağlara dayanan ve binlerce yıldır kullanılan temel ayırma işlemlerinin önde gelenlerinden biridir. " 

Bitki Yağları Elde Etme Yöntemleri Nelerdir?

Bilindiği üzere bitkisel yağlar kozmetik, parfüm ve gıda sanayinde sıkça kullanılmaktadır. Bitki yağlarını etkili şekli ile elde etmek için farklı yöntemler kullanılmaktadır.

 Distilasyon Yöntemi

 

Distilasyon, tarihi antik çağlara dayanan ve binlerce yıldır kullanılan temel ayırma işlemlerinin önde gelenlerinden biridir.  

Distilasyon, bir karışımı meydana getiren bileşenlerin uçuculuklarının (buhar basınçlarının) farklı olmasından yararlanan ayırma işlemidir.

Uçucu yağ üretiminde en çok kullanılan yöntemdir. Bitkinin su veya su buharı ya da ikisinin birlikte uygulanması ile işlem yapılır.

1) Su distilasyonu

2) Buhar distilasyonu

3) Su-buhar distilasyonu

 Soğuk Sıkım Yöntemi

Soğuk Pres Yöntemi en eski tekniktir. Yağlı tohum hammaddesinin içerisindeki yabancı maddeler temizlendikten sonra yüksek derecelerde ısıya maruz kalmadan preslerde sıkım işlemi gerçekleşmektedir.

Soğuk pres tekniği ile elde edilen yağlar, proses süresince yüksek derecede ısıl işleme maruz kalmamaları, hammaddeden yağın çıkarılması sırasında solvent kullanılmamasından dolayı besleyici değer açısından ön plana çıkmaktadırlar. Sabit yağlar, genellikle soğuk sıkım yöntemi veya maserasyon yöntemi ile elde edilirler.

 

Uçucu yağlar ise genellikle bitki dokularından distilasyon (damıtma) yoluyla elde edilirler ancak Narenciye yağları, Citrus (Narenciye) türlerinin meyve kabuklarından soğuk sıkım yoluyla üretilirler.

 

Maserasyon Yöntemi

Ekstraksiyon yöntemleri arasında geleneksel işlem olarak yer almaktadır.

Drogun bir süre uygun çözücüde bekletilmesi işlemine Maserasyon denilmektedir.

 

Bitki meteryali çözücü ile birlikte kapalı bir kap içerisine alınır. İstenilen zaman ve sıcaklığa göre bekletilir. Son olarak filtreleme işlemi uygulanır.

 

* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.
 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR