TATLI BADEM YAĞI

 

.

Badem gülgiller familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Badem, bütün olarak tüketilebileceği gibi, un veya süt haline getirilerek de kullanılabilir. Yağ açısından zengin olması bademi tercih edilen bir yağ kaynağı haline getirmektedir. Çiğ bademden elde edilen tatlı badem yağı saç, cilt ve vücuda oldukça faydası olan bir yağ türüdür.

 

Tatlı Badem Yağının Faydaları Nelerdir, Ne İşe Yarar?

• Anti-enflamatuar, bağışıklık güçlendirici ve anti-hepatotoksisite etkileri de dahil olmak üzere çok yönlü özelliklere sahiptir.(1)

• Tatlı badem yağı kuru ve çatlak ciltlerin yumuşatılması ve nemlendirilmesinde etkilidir.(2)

• Egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında destekleyici etkiye sahiptir.(3)

• Tatlı badem yağı; saç, sakal ve bıyıkların daha gür ve sağlıklı uzamasını sağlar.(4)

 

 

 

Tatlı badem yağının yapılan bilimsel araştırmalarla birçok faydası kanıtlanmıştır. Daha fazla bilgi almak için tatlı badem yağının faydaları ile ilgili bilimsel araştırmalardan faydalanmanızı tavsiye ediyoruz.

 

 

 

Tatlı Badem Yağı Nasıl Elde Edilir?

Genelde kuruyemiş olarak tüketildiğini bildiğimiz tatlı bademler soğuk presleme yöntemiyle tatlı badem yağı haline getirilmektedir. Açık sarı renkteki ve yumuşak dokudaki bu yağ, özellikle cilt ve saç problemlerinde kullanılır. Bitki yağlarının nasıl elde edildiği ile ilgili daha detaylı bilgileri “Bitki Yağları Elde Yöntemleri Nelerdir?” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Tatlı Badem Yağı Kullanım Alanları Nelerdir?

Tatlı badem yağı özellikle cilt bakımında oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Saçı güçlendirmek ve yumuşatmak, yüzü nemlendirmek, cildi yatıştırmak ve arındırmak için kullanılabilir. Aynı zamanda nemlendirici özelliği de bulunmaktadır.

Tatlı Badem Yağı Nasıl Kullanılır?

Önerilen kullanım şekli birkaç damlasını parmak uçlarına damlatıp vücudun ihtiyaç duyduğu bölgeye yaymaktır. Kuruyemiş alerjiniz veya düzenli kullandığınız bir ilaç varsa sağlık profesyoneli tavsiyesi ile kullanılması önerilir.

 

 

Kaynakça

 

  1. Barreira JCM, Ferreira I, Oliviera MB, Pereira J. Effect of Different Phenols Extraction Conditions on

Antioxidant Activity of Almond (Prunus Dulcis) Fruits Journal of Food Biochemistry 33 (2009) 763–776.

  1. Cantor D, Fleischer J, Green J, Israel DL. The fruit of the matter. Mental Floss 2006;5(4):12. 5.

  1. Zohary D, Hopf M. Domestication of plants in the old world. 3rd ed. London: Oxford University Press; 2000. p. 186.

  1. Amit G, Rishabha M, Prakash ST, Kumar SP. Indian Medicinal Plants Used in Hair Care Cosmetics: A Short Review. PHCOG J June, 2010, Vol:2, Issue: 10

 

 

* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR