UÇUCU VE SABİT YAĞLAR

"Uçucu yağlar, aromatik bitkilerden elde edilen kendine has koku, tat, renk ve görünümlerinin yanı sıra uçucu özelliğe sahip karışımlardır."


Uçucu ve Sabit Yağlar Arasındaki Fark Nedir?
Uçucu yağlar, aromatik bitkilerden elde edilen kendine has koku, tat, renk ve görünümlerinin yanı sıra uçucu özelliğe sahip karışımlardır. Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ancak gül yağında olduğu gibi bazıları donabilmektedir. Suda çözünmezler. Genellikle distilasyon yöntemiyle elde edilirler. Bitkinin çiçek, yaprak, rizom, kabukları vb. kısımlarından elde edilirler . Kozmetikte, aromaterapide, gıdada, ziraatta, veterinerlikte etken madde veya yardımcı madde olarak endüstride kullanılırlar. Uçucu yağlar, açıkta bırakıldığında oda sıcaklığıyla birlikte buharlaşma gösterirler. Ciltte kolayca emilim sağlayan ve sabit yağlarla birlikte belli oranlarda karıştırılarak haricen kullanılabilirler. Ağız yoluyla mutlaka sağlık profesyonelleri  kontrolünde alınması gereklidir. 
Sabit yağlar, genellikle sıkma ile ya da organik çözücülerle elde edilmektedirler. Sabit yağlar, bitkilerde depo maddesi olup bitkinin tohum, çekirdek, meyvelerinden elde edilirler. Suda çözünmezler. Soğuk pres ya da sıcak pres yoluyla üretilirler. Sıcak pres yönteminde, yağ çıkarılacak bitki parçası önce ısıl işleme tabi tutularak kavrulur, sonra preslenir. Bu yolla bitkiden daha çok yağ elde edilir. Ancak yağdaki vitamin, mineral ve diğer sağlığa yararlı maddelerin çoğu yok olmaktadır.