Propolis Ne İşe Yarar, Propolisin Faydaları Nelerdir?

                                                                                      

Propolis, arıların kovan yalıtımı için delikleri kapattıkları ve kovanın hijyenini sağlamak için kullandıkları bir maddedir. İçeride kovanın tam manada korunaklı olmasını sağlayan temel unsur propolistir. Bununla birlikte antimikrobiyal özelliğe sahip olan propolis, bakteri ve benzeri organizmaların kovana girmesini engeller.

Propolis Ne İşe Yarar?

Arılar propolisi yapıştırmak, çatlakları doldurmak, koloninin iyiliği için ideal bir sıcaklık sağlamak ve yırtıcı hayvanların kovana girmesini önlemek için kullanırlar. Propolisin en yaygın bilinen ve en çok araştırılan özelliklerinden biri antimikrobiyal aktivitesidir. (1,2) Kovanın korunmasında bu denli güçlü olan propolisin aynı şekilde antibiyotik özelliği de bulunur. Antibiyotik olarak kovanı koruyan propolis aynı zamanda arıların hücrelerini de yenilemektedir.

Propolis Faydaları Nelerdir?

  • • Propolisin çeşitli bakteri, mantar, virüs ve diğer mikroorganizmalara etkisi ile ilgili birçok bilimsel çalışma gerçekleştirilmiştir.(1,2)
  • • Bu etkiyi sağlayan ve propoliste bulunan en önemli maddeler kuersetin, kafeik asit ve klerodan diterpenoiddir. Kafeik asit esterlerinin tümör oluşumunu kimyasal olarak engellediği belirlenmiştir. Propolisin kanser üzerine etkisi özellikle bağışıklık sistemini düzenleyici ve güçlendirici etkisinden kaynaklanmaktadır.(2,3)
  • • Propoliste bulunan dihidroflavonoidlerin kılcal damaları kuvvetlendirdiği ve antihiperlipidemik aktivite oluşturduğu belirlenmiştir.(4)
  • • Kandaki toplam kolestrol, trigliserid ve düşük yoğunluklu lipoproteini azaltan propoli, damar dokularındaki lipit peroksidasyonunu düşürerek kalp üzerinde koruyucu etki göstermektedir.(5)

Propolis Nasıl Kullanılır?

Sıvı propolis, damla olarak ağza doğrudan veya suyun içine damlatılarak kullanılabilir. Ekstrakt yöntemiyle elde edilen propolis tabletler ve propolis kapsüller gıda takviyesi olarak yemeklerle beraber bol su ile tüketilebilir. Propolis içerikli ballı karışımlar kullanmadan önce karıştırılarak tüketilebilir.

Kaynakça 

  1. Kujumgiev, A., Bankova, V., Ignatova, A., and Popov, S., “Antibacterial activity of propolis, some of its components and analogs” Pharmazie, 48, 785–786 (1993)
  2. De Castro, S.L., Higashi, K.O., “Effect of different formulations of propolis on mice infected with Trypanosoma cruzi” J. Etnopharmacol., 46, 55–58 (1995).
  3. Güney, M., B. Oral, N. Karahan, and T. Mungan. 2007. Protective effect of caffeic acid phenethyl ester (CAPE) on fluoride-induced oxidative stress and apoptosis in rat endometrium. Environ Toxicol Pharmacol. Sep. 24 (2): 86-91.
  4. Barak, V., S. Birkenfeld, and T. Halperin. 2002. The effect of herbal remedies on the production of human inflammatory and anti-inflammatory cytokines. IsrMed Assoc. J. 4 (11 Suppl): 919-922.
  5. Fuliang, H. U., H. R. Hepburn, H. Xuan, M. Chen, S. Daya, and S. E. Radloff. 2005. Effects of propolis on blood glucose, blood lipid and free radicals in rats with diabetes mellitus. Pharmacol Res. 51 (2): 147-52.
     
     

    * Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.

     

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR