OMEGA-3 TAKVİYESİ

 

.

Omega-3 yağ asidi vücudumuzda üretilmediği ve depolanamadığı için dışarıdan besin olarak almamız gereken çoklu doymamış hayvansal bir yağdır. Deniz ürünleri zengin Omega-3 kaynakları oldukları için toplum (literatürde balık yağı olarak kullanılır.) tarafından balık yağı olarak bilinir. Pek çok Omega-3 yağ asidi bulunur. En önemli ve en çok bilinen Omega-3 yağ asitleri EPA, DHA, ALA ‘dır. EPA ve DHA özellikle hayvansal gıdalarda bulunurken ALA yüksek miktarda yağ içeren bitkilerde bulunur. ALA’nın insan vücudunda etkin hale gelebilmesi için EPA ve DHA’ya ihtiyacı vardır.

Omega-3 Balık Yağının Faydaları

• Omega-3, cilt sağlığını korumakta ve esnek ve pürüzsüz cilt oluşumunu sağlamaktadır.(1)

• Romatizmal kireçlenmeyi hafifletir. (1)

• Kronik bir hastalık olan sindirim sistemi hastalığı, ilerlediğinde mide-bağırsak bölgesinin tahrip edebilir. Omega-3 bu tahribin olmasını önlemektedir. (2)

• Omega-3 tüketen insanların kalp krizi geçirme, felç geçirme ve kalp hastalığına yakalanma riskleri azalmıştır. (3)

Omega-3’ün faydaları ile ilgili daha geniş kapsamlı bilgi için bilimsel araştırmalardan faydalanmanızı tavsiye ediyoruz. Sağlık probleminiz veya düzenli kullandığınız ilaç varsa sağlık profesyoneli tavsiyesi ile kullanılması önerilir.

 

 

Omega-3 Hangi Besinlerde Var? 

Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklarda, yüksek miktarda yağ miktarı içeren yeşil yapraklı sebzelerde ve tohumlarda omega-3 yağ asidi bulunur.

Somon balığı

Orkinos tipi ton balığı

Keten tohumu yağı

Uskumru

Sardalya

Kivi

Hamsi

Omega-3 Balık Yağı Nasıl Kullanılır?

Gıdalardan alınabileceği gibi Omega-3 kapsül (soft gel) veya tablet olarak takviye gıda olarak kullanılabilir.

 

Kaynakça

 (1) Kromhout,D., E.B. Bosscheiter, De Lezenne-Coulander, 1985, Inverse Relation Between Fish Oil Consumption and 20 Year Mortality from Coronary Heart Disease. New England Journal of Medicine 312:1205-9.

(2) Simonopoulos, A.P., 1991, Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development, Am.J.Clin.Nutr.,54:438-463.

(3) Lacono, J.M., R.M. Dougherty, 1993, Effects of polyunsaturated fats on blood pressure, Annu Rev. Nut., 13:243-260.

* Sağlık meslek mensuplarına bilgi verilmesi amacı ile hazırlanmıştır.

 

 

 

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR